Banff

In het zuiden van de Canadese provincie Alberta liggen met Mount Norquay, Sunshine en Lake Louise drie prachtige skigebieden. In deze regio lopen elanden en rendieren tussen de skigebieden vrolijk op straat. In Alberta geniet je eveneens van een feeëriek decor: de Rocky Mountains komen hier ongelofelijk mooi tot hun recht.

De meeste skiërs verblijven in Banff, een stadje dat dicht bij de luchthaven van Calgary ligt. In Banff valt heel wat te beleven, ook voor mensen die niet van skiën houden. Denk maar aan pakweg rijden op een skimotor. Voor iedereen is er 's avonds livemuziek met diverse muziekgenres. Verschillende uitstekende hotels vormen er een ideale uitvalsbasis om in de plaatselijke skigebieden aan wintersport te doen. 

Banff/Mount Norquay

Het Banff-skioord maakt zijn reputatie van "een van de mooiste skigebieden ter wereld" met gemak waar. Je vindt hier relatief weinig skiliften, omdat het skigebied in het Banff National Park ligt, wat hier synoniem staat voor verse sneeuw, verlaten hellingen, open valleien, een uitgestrekte horizon, met sneeuw bedekte bomen, ... Kortom, een idyllisch plaatje. Het Banff National Park is zo uniek dat het werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Sunshine

Een twintigtal minuutjes rijden van Banff vind je Sunshine Village. Hier luidt de slogan trots: '3 keer zoveel sneeuw'. Doordat Sunshine Village zich precies op de continentale waterscheiding bevindt, hoeven ze hier immers nooit kunstmatige sneeuwmachines in te zetten. Er bestaat een enorm hoogteverschil tussen de drie bergen die Sunshine verbinden. Lookout Mountain (2730 m) is veruit de hoogste en telt een aantal steile zwarte pistes voor geoefende skiërs. Voor skiërs van een beginnend of gemiddeld niveau zijn er 50 andere pistes.

Lake Louise

De rit vanuit Banff naar Lake Louise duurt iets langer, maar de drie kwartiertjes vliegen zo voorbij omdat je helemaal wordt begeesterd door de pracht van het National Park. Een gondellift neemt je mee naar een bijzonder spectaculair hooggebergte. Nergens in de Canadese Rocky Mountains vind je meer pistes dan hier. Bovendien is de variëteit in dit gebied erg groot: in Lake Louise vind je beboste hellingen, diepe ravijnen, hobbelige afdalingen en meer. Hier proef je van de ultieme ski-ervaring. Letterlijk, want in Lake Louise ski je met open mond.

Kicking Horse

Kicking Horse Resort wordt weleens "het skioord dat je een schop onder je kont geeft" genoemd. Bovenop deze bergen skiën is immers niet voor watjes. De steile hellingen zijn bedekt met dikke sneeuwlagen, wat voor spectaculaire afdalingen zorgt tegen de achtergrond van dit indrukwekkende natuurlandschap. Avontuur verzekerd!

Op het lagere gedeelte van de bergen in Kicking Horse vermaken minder ervaren skiërs zich net zo goed op de vele groene en blauwe pistes. Bovendien is er ook de gemakkelijke piste 'It's a Ten' op 2346 m hoogte. Wie nooit eerder op de latten stond, kan leren glijden op het beginnersterrein bij Catamount Chair. 

Vroeger werd Kicking Horse Resort enkel gebruikt voor het heliskiën. Daarvoor kun je hier nog steeds terecht op de bekkens aan beide kanten van het skioord. Een unieke ervaring - van het prachtige panorama boven tot de uitdagende afdalingen onderweg - die je niet snel zal vergeten!

 

 

Ligging